Ombra esquerra
Escut de Ripollet
[r]
ipollet
a | a | a
Imatge de Ripollet
  Inici |
| | Plànol
[Ocupació]
   Departaments
      Administració
      Regidoria de Treball
   Edicions
   Fitxa
   Equipaments Ocupació
      Aules
      Servei d'Ocupació Local
      Tallers
   Ocupació virtual
      Correu a Ocupació
      Impresos
      eFactura
      Contractació Pública
      Licitació Electrònica
   Publicacions oficials
      Acords
      Bans, ordenances i reg.
      Edictes i anuncis
   Serveis
      Activitats ocupacionals
      Noves cases oficis
   Memòria d'actuacions
      Presentació
      Escoles taller
      Obres i serv. int. social
      Tallers d'ocupació
   Projectes en curs
Art reivindicatiu per commemorar l'octubre trans a Ripollet

Imatge
La Asociación de Transexuales de Andalucía (ATA)-Sylvia Rivera distingirà Ripollet com a 'Ciutat Trans-Friendly'.

En el marc de la celebració del Día Internacional per la Despatologització Trans, que es commemora el tercer dissabte d'octubre, coincideixen a Ripollet dues manifestacions artístiques per reivindicar els drets del col·lectiu LGTBI, en general, i, especialment, els de les persones Trans. Es tracta del mural LGTBI, a càrrec dels artistes Manolito Rastaman i Barri, que finalitzarà en breu, i de l'exposició 'Transcendental', de la Asociación de Transexuales de Andalucía (ATA)-Sylvia Rivera. L'Ajuntament de Ripollet, a més de penjar la bandera trans al balcó de Cal Teixell (Ripollet Ràdio), també dóna suport al manifest del dia Internacional d'Acció per la Despatologització Trans, cosignat amb la Taula LGTBI, Proud Ripollet i l'Observatori Contra l'Homofòbia.

El manifest reivindica que les persones transsexuals deixin de necessitar un diagnòstic d'"incongruència de gènere" per part de cap professional mèdic, per tal que les seves identitats i drets li siguin reconeguts. La transsexualitat no és una malaltia i és important sensibilitzar la població en aquest sentit, superant prejudicis i estigmes. A més, el text també reclama una llei trans estatal, per tal d'aconseguir una despatologització efectiva.

'Trascendental'
L'exposició fotogràfica Transcendental, d'ATA-Sylvia Rivera, que es podrà veure a la Biblioteca Municipal des d'avui i fins al 6 de novembre, és una protesta, però també una manera de realçar la bellesa en allò divers. Es tracta d'un cant a la diversitat, una veu per a totes aquelles persones trans a qui han negat la seva identitat. Transcendental ens apropa a la realitat transsexual i ens mostra que, a la fi del dia, sense roba, sense maquillatge i sense pentinar, tots som carn -tal com indica el títol d'una de les fotografies- i que la genitalitat mai no defineix el gènere de ningú.

Ciutat Trans-Friendly
El compromís local i la sensibilització cap al col·lectiu trans ha estat el motiu pel qual la Asociación de Transexuales de Andalucía (ATA)-Sylvia Rivera, presidida per Mar Cambrollé, atorgarà a l'Ajuntament de Ripollet la distinció de 'Ciutat Trans-Friendly', essent el segon municipi d'Espanya que la té. L'acte de lliurament, que havia de comptar amb la també presidenta de la Federació Plataforma Trans, Mar Cambrollé, estaba previst realizar-lo durant aquests dies, però s'ha hagut d'ajornar per la Covid-19. 

MANIFEST DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER LA DESPATOLOGITZACIÓ TRANS (OCTUBRE 2020)

El dia Internacional d'Acció per la Despatologització Trans, que es reivindica cada any el tercer dissabte d'octubre, és una iniciativa llançada per la plataforma Stop Trans Pathologization (STP), que des de 2009 persegueix, entre altres objectius, la retirada de la classificació de les identitats trans i els processos de trànsit i/o d'autoafirmació de gènere, considerades com un trastorn mental segons el manual Diagnòstic de Salut Mental (DSM) i la Classificació Internacional de Malalties (CIE) de l'Organització Mundial de la Salut. (OMS).

Tot i els avançaments legislatius que s'estan produint, aquests disten molt d'aconseguir una plena igualtat i, per tant, una despatologització de les identitats trans efectiva. Aquesta patologització implica clares conseqüències sobre la vida de les persones: Dificultats per accedir als tractaments en la sanitat pública, un llarg periple pel reconeixement de les pròpies identitats, desigualtats i vulneració de drets, etc.; transmetent a la societat una visió estereotipada i estigmatitzant.

Les reivindicacions continuen sent necessàries i imperatives: accés a una atenció sanitària trans específica públicament coberta, l'abolició dels tractaments de normalització binària a persones trans i intersexuals i unes polítiques efectives en l'àmbit laboral que garanteixin l'accés a una vivència lliure de violència transfòbica. Tanmateix, les persones professionals encarregades de la implementació d'aquest model (incloent-hi les administracions) han d'estar sensibilitzades i formades sobre la diversitat afectiva sexual i de gènere i els processos de transició en àmbits tan importants com l'educatiu, el sanitari o el laboral on no hi ha una garantia d'igualtat d'oportunitats.

El 18 de juny de 2018, l'OMS va fer pública una despatologització irreal de les identitats trans, descatalogant del CIE-11, tots els codis específics del capítol "Trastorns mentals i de comportament". Tanmateix, es va incloure un altre codi "incongruència de gènere" en nou capítol denominat "Condicions relacionades amb la salut sexual". En aquest sentit, valorem aquest canvi com una estigmatització cap a les identitats i/o experiències trans.

A Catalunya, comptem amb un protocol d'atenció sanitària i d'acompanyament a les persones trans, que protegeix i reconeix els drets sanitaris, que no exigeix cap mena d'informe psiquiàtric i/o psicològic per accedir a la mencionada atenció, on succeeix en altres indrets del món, tot i que creiem que el gran repte és l'ampliació d'aquest servei i que es tingui accés en tot el territori català. Tanmateix, pel que fa a la dimensió legal de les persones trans, encara avui, és necessari un període de dos anys acreditats per "personal expert" per a poder canviar la categoria sexe en els documents oficials d'identitat. En l'àmbit educatiu comptem amb un protocol d'acompanyament a l'alumnat trans, que pot servir per a un abordatge integral en les comunitats educatives que vegin aquestes situacions com a una oportunitat per a la pedagogia i la transformació de contextos socials on queda molta feina per fer.

S'ha de prestar especial atenció als col·lectius de persones trans que pateixen una forta estigmatització i/o discriminació com poden ser persones grans, menors, persones migrades, en situació d'irregularitat i privades de llibertat, entre d'altres. Per tot això, és imprescindible comptar amb l'activisme trans com a part activa i empoderada de qualsevol projecte i/o política d'implementació relacionada amb els seus (nostres) drets.
D'aquesta lectura, concloem que la lluita encara no ha terminat, és més, es necessita una millor coordinació entre entitats socials i institucions per a la millora de la dignitat de les persones trans. Creiem en el dret a l'autodeterminació de gènere i el lliure desenvolupament personal que inclou la identitat de gènere, sense cap tipus de condicionaments.

A l'Estat Espanyol actualment hi ha dues lleis anomenades col·loquialment Llei Estatal d'Igualtat LGTBI i Llei Trans Estatal, que en el seu articulat aborden una despatologització efectiva, i per a les quals el Congrés encara no ha donat llum verda, tot i ser una de les reivindicacions i clamors de l'activisme trans des dels últims anys i una voluntat política feta palesa per part de diferents grups parlamentaris.

El moment és ara, per tot això reclamem l'aprovació de la Llei Trans Estatal i la Llei Estatal d'Igualtat LGTBI, per una despatologització efectiva de les identitats trans i fer efectiu el reconeixement dels drets de les persones trans superant prejudicis i estigmes, i per a garantir la integració de totes les persones en la societat i en el ple exercici de la ciutadania.


20/10/2020


Ombra inferior

[Icona impressora] Consultar la versió per imprimir.
[Icona email] Envia aquesta informació per email






ripollet.cat

SEU-e Ripollet
PAME
Ombra inferior
Ombra dreta

Desenvolupa i redacta: Serveis informàtics & Regidoria de Comunicació  |  2008 © Ajuntament de Ripollet - 93 504 60 00

Amb el suport i confinançament de:

Consell Comarcal      Diputació de Barcelona      Fons Europeu

Generalitat de Catalunya      Ministerio de Trabajo y Seguridad Social      Servei Català Ocupació